Alles voor het verzorgen en onderhouden van een gezond gebit.

Periodieke Controle 

De tandarts speelt maar een kleine rol in de gebitsverzorging. (Het liefst zien wij u minimaal twee keer per jaar.) U bent verantwoordelijk om dagelijks voor uw eigen gebit te zorgen. Uiteraard is het natuurlijk belangrijk om op tijd maatregelen te treffen, voordat een van uw tanden of kiezen problemen vertoont. Daarom is het noodzakelijk dat  de tandarts regelmatig uw gebit controleert. 

Plan twee keer per jaar een afspraak voor controle. Dan doet u wat mogelijk is om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk naar de tandarts hoeft voor echte problemen met uw gebit. Uw tandarts of preventie-assistente verwijdert dan meteen tandsteen en onderzoekt of er andere problemen zijn ontstaan met bijvoorbeeld het tandvlees. 

 

Blij gezin
Gebitsreiniging & Tandsteen verwijderen

Dicht tegen het tandvlees en op moeilijk bereikbare ruimtes kan tandplak blijven zitten. Na verloop van tijd verkalkt het en hecht het aan oppervlak. Dit noemen we tandsteen. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Op dat moment is het vrijwel onmogelijk om tandsteen thuis te verwijderen door alleen te poetsen. Tandsteen kan verwijderd worden door een behandeling bij de mondhygiënist. De mondhygiënist verwijdert niet alleen tandsteen bij een gebitsreiniging,  maar wordt de staat van het tandvlees gecontroleerd.  

Wat doet de monghygiënist?
  • Het uitvoeren van een mondonderzoek.
  • Het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten op het gebit.
  • Het geven van uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging.
  • Het uitvoeren van een gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd.
  • Het uitvoeren van preventieve` behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen, zoals fissuurlakken en fluoride behandelingen.
Voorkom Gaatjes

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). De bacteriën in je mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in je gebit.

Cariës

Cariës ontstaat wanneer tandplak op de tanden aanwezig is. Voedingsgewoonten en het drinken van fris(dranken spelen een rol bij het ontstaan van gaatjes. Het zijn kleine rotte plekjes die u zo snel mogelijk moet laten behandelen om te voorkomen dat ze tanden en kiezen. Uitstel van behandeling kan leiden tot een beschadiging dat ze verwijderd moeten worden

Behandelen van Cariës – Tandarts

Voor het vullen van gaatjes kan een tandarts kiezen uit een aantal verschillende materialen. Die keuze kan worden bepaald door de plaats en zichtbaarheid van de vulling, maar ook door duurzaamheid en voorkeur van de patiënt.

Het behandelen van gaatjes is de meest voorkomende handeling bij de tandarts. De gaatjes worden uitgeboord en vervolgens gevuld met een witte substantie die vrijwel gelijk is aan de kleur van het gebit.