De beste 5 tips om gaatjes te voorkomen in het gebit

Poetsen

Iedereen heeft wel een keer gaatjes gehad. We hebben 5 goede tips verzamelend om gaatjes te voorkomen in het gebit. Gaatjes in je tanden wordt ook wel tandbederf (cariës) genoemd. Cariës is een aandoening van het gebit, deze aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën die in tandplak aanwezig zijn. Tandplak bestaat voor meer dan 70% uit bacteriën en verder uit voedselresten in combinatie met stoffen die van nature in het speeksel voorkomen. In de mond zitten bacteriën en er wordt ook veel tandplak aangemaakt. Gaatjes treden op wanneer de bacteriën suikers afbreken tot zuren. Deze zuren tasten eerst het glazuur aan. Als er al wat beschadigingen in het tand oppervlak aanwezig zijn, dan kunnen de zuren gaatjes gaan veroorzaken in tanden en kiezen. Tandbederf wordt voor een groot deel beïnvloed door voeding en gebitsverzorging.

Hierbij kan je denken aan teveel suikers, te veel eetmomenten of een slechte mondhygiëne zijn vaak de boosdoeners. Maar ook erfelijkheid heeft invloed op de vatbaarheid van de tanden voor gaatjes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen gaatjes krijgen. Er zijn drie verschillende plekken waar tandbederf en gaatjes kunnen voorkomen: het dauwoppervlak van de tanden, tussen de tanden en op het worteloppervlak van de tanden. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om gaatjes te voorkomen.

1. Tanden poetsen

Poets minimaal twee keer per dag je tanden, bij voorkeur met een fluoride-tandpasta. Een tandpasta met fluoride maakt je tandglazuur harder en dat zorgt er weer voor dat je minder snel last krijg van gaatjes. Ook is het belangrijk om je tandenborstel regelmatig (3 maanden) te vervangen voor een nieuw exemplaar. Wanneer jouw tandenborstel er versleten uitziet is vervanging zeker nodig. Hoe nieuwer de borstelharen zijn, hoe meer tandplak de tandenborstel kan verwijderen!

2. Spoelen, spoelen en spoelen

Kies voor een mondspoeling met fluoride na het tandenpoetsen en flos dagelijks tussen je tanden om tandplak te verwijderen. Met flosdraad kun je op plekken komen waar je met je tandenborstel niet bij kan. Ook kunnen ragers helpen om tandplak tussen de tanden te reinigen

3. Gezond voedingspatroon

Gezonde voeding is zeer belangrijk voor het gebit. Probeer suikerhoudende voeding en dranken, zetmeel en zuur zo veel mogelijk te vermijden. Eet gevarieerd en gezond, voor een sterk gebit heb je voldoende vitamines en mineralen nodig. Zorg er ook voor dat je niet meer dan 7 eetmomenten per dag hebt.

4. Drink voldoende water

Bacteriën voelen zich het meeste thuis in een droge mond. Zoals eerder uitgelegd probeer zoveel suikerhoudende drankjes te vermijden bij dorst, maar drink voldoende water. In een droge mond hebben bacteriën de meeste kans om gaatjes te veroorzaken. Zorg ervoor dat je voldoende speeksel produceert. Is dat niet het gevoel? Dan zijn er diverse hulpmiddelen om de speekselproductie op gang te helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spray of suikervrije kauwgum en snoepjes.

5. Bezoekje aan de tandarts of mondhygiënist

Het dringende advies is om met een gezond gebit twee keer per jaar een bezoekje te brengen aan de tandarts of mondhygiënist te brengen. Plan 2x per jaar de routinereiniging en controle. Preventieve tandheelkunde noemen we dat. We kunnen niet vaak genoeg zeggen, dat het heel belangrijk is om een gezond gebit goed te onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *