Diagnose van parodontitis ook bij de huisarts

Met de hulp van de huisarts kan er een sneller diagnose plaatsvinden voor patiënten met parodontitis. Het voortijdig behandelen van parodontitis verbetert de mondgezondheid, helpt mensen met diabetes om hun bloedsuiker te controleren en vermindert ontstekingen en andere factoren die te maken hebben met atherosclerose. Volwassenen uit de risicogroep die afgelopen jaar niet naar de tandarts zijn geweest vanwege het coronavirus lopen meer kans op gezondheidsklachten. Dit is uiteraard zorgzaam en het is belangrijk dat parodontitis snel behandeld wordt.  

Huisarts
In veel landen komt het vaker voor dat mensen een huisarts bezoeken bij diverse klachten. Met snelle handeling van de huisarts kunnen zij een steentje kunnen bijdragen in het herkennen van deze aandoening. Mochten huisartsen gaan screenen op mogelijke mondklachten dan zou dit van grote invloed kunnen zijn op de volksgezondheid. Afhankelijk van een bepaald profiel kan de huisarts adviseren om een patiënt door te verwijzen naar de tandarts. De screening tool kijkt naar leeftijd, geslacht, etniciteit, rookgedrag en bloedsuiker. De grootste risico groep bestaat uit rokende mannen tussen de 70 en 80 jaar uit met een hoog bloedsuikergehalte.

Volgens de European Federation of Periodontology (EFP) is het zeer belangrijk dat Parodontitis  op tijd gediagnoseerd wordt bij risicogroepen. Parodontitis is aandoening  die de kans vergroot op het ontwikkelen van hart- en vaataandoeningen. De ontsteking kan bijdragen aan de ontwikkeling van bloedklonters, die een reeds bestaande verkalking van de aderen kunnen verergeren.

Coronasvirus & uitstel afspraken
Het coronavirus houdt ons sinds beging 2019 in de greep. In september startte de tweede coronagolf en de kans is groot dat er nog een uitbraak komt. Afspraken met de mondhygiënist, orthodontist of tandprotheticus werden weer uitgesteld of afgezegd. De Patiëntenfederatie onderzocht in november 2020 onder haar zorgpanel in hoeverre mensen zelf hun afspraken hebben afgezegd.

Hierdoor roepen wij huisartsen op om patiënten zoveel mogelijk door te sturen naar de tandarts die voldoen aan het risicoprofiel. Bent u huisarts en wilt u hier advies over of wilt u meer informatie over de screeningtool, of hoe u een diagnose moet vaststellen met patiënten met parodontitis dan kunt u contact met ons opnemen. 

Bron: https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/parodontologie/diagnose-van-parodontitis-moet-vaker-bij-huisartsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *