Parodontitis patiënten lopen een hogere risico met COVID-19

Heart Disease

Onderzoekers van de Qater Universiteit hebben hebben onderzocht dat er een verband is tussen parodontitis en de ernstige gevolgen van het COVID-19 virus. Patiënten met parodontitis hebben meer kans op complicaties. De kans dat ze hieraan kunnen overlijden is aanzienlijker groter.

Bij dit onderzoek zijn er 568 patiënten onderzocht tussen februari en juli 2020. Van deze patiënten vertoonden er 258 parodontitis en 40 hadden COVID-19-gerelateerde complicaties. Van de patiënten met parodontitis ondervonden 33 (12,8%) ernstige COVID-19-uitkomsten in tegenstelling tot zeven van de 310 patiënten (2,3%) zonder parodontitis.

Na correctie voor factoren zoals leeftijd, geslacht, body mass index, rookstatus en andere aandoeningen, ontdekte het onderzoeksteam dat COVID-19-patiënten met parodontitis 3,67 keer meer kans hadden op alle COVID-19-complicaties die in het onderzoek werden overwogen. 3,54 keer meer kans op opname op de intensive care, 4,57 keer meer kans op beademing en 8,81 keer meer kans op overlijden, vergeleken met patiënten zonder parodontitis.

Bovendien er signalen die duiden op ontsteking in het lichaam hoger bij COVID-19-patiënten met parodontitis in vergelijking met degenen die dat niet hadden. Volgens de onderzoekers kunnen de verhoogde ontstekingsscores een verklaring zijn voor de verhoogde complicaties.

Bron https://www.dental-tribune.com/news/study-links-periodontitis-and-covid-19-complications/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *